Παλαιότερες Εκθέσεις: Λήδα Παπακωνσταντίνου


Σχέδια με Μελάνι    
Λήδα Παπακωνσταντίνου
15.11 – 07.12.2018
Εγκαίνια Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, 19.00 – 22.00
Εδώ και μισό αιώνα κοντά η Λήδα Παπακωνσταντίνου  εξελίσσει την εικαστική της πρακτική  στην αντίληψη της σχέσης μεταξύ σώματος και εικόνας. Οι performances όπως και οι  εγκαταστάσεις της αν και εκτυλίσσονται πάντα με την αυστηρότητα μελετημένης «χορογραφίας» και την αίσθηση αυτοσχεδιασμού αποτελούν ένα κράμα της ακινησίας  του tableau vivant και κινήσεων που «ζωγραφίζουν» ελεύθερα στο χώρο. Ζωντανό σώμα και ακίνητη εικόνα,  υποκείμενο και αντικείμενο ταυτόχρονα καταθέτουν μία αποφασιστική  ομολογία πίστης για την αμφισβήτηση τόσο στους συμβατικούς ρυθμούς παραγωγής εικαστικού έργου, όσο και στους τρόπους θέασής του.
Στη βιντεοσκοπημένη performance με τίτλο «σχεδιάζοντας με μελάνη» πλάθεται μία κινούμενη ασπρόμαυρη εικόνα, ενώ ακούγονται κάποιες επεξηγήσεις, εν είδει μονολόγου, σαν αυτοσχέδιο σενάριο και καθοδηγούμενη αφήγηση μαζί, καθώς ένα ζευγάρι χέρια είναι σε  δράση,  με μαχαίρι, στο σώμα μιας σουπιάς.
Τα  πλέον πρόσφατα σχέδιά της αποδίδουν ίχνη από λεπτεπίλεπτες χειρονομίες, εντάσεις και ενέργειες με χρωστική ύλη φύκια θαλάσσης. Θα τα παρομοίαζα με ζωγραφικές  ενδείξεις και μετρήσεις ή ακόμη και με πράξεις που επιχειρήθηκε να σκηνοθετηθούν, όπου κάθε μορφής «αποτύπωμα» αποτελεί και μία δήλωση  διαδικασίας, ως πράξης  που  «σκηνοθετείται» και «επανα-σκηνοθετείται».
                                                  [απόσπασμα από κείμενο της Θάλειας Στεφανίδου]

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

No comments:

Post a Comment