Παλαιότερες Εκθέσεις | Νίκος Αλεξίου_Νίκος Τριανταφύλλου

Νίκος Αλεξίου_Νίκος Τριανταφύλλου
20.10 – 19.11.2016
Εγκαίνια Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, 19.00 – 22.00

Στο πλαίσιο αφιερώματος που ξεκίνησε στην Αθήνα εις μνήμην Νίκου Αλεξίου η γκαλερί Λόλα Νικολάου οργανώνει μία συνέκθεση  έργων του Νίκου Αλεξίου (1960-2011) με έργα του φίλου και συνεργάτη του Νίκου Τριανταφύλλου.
Ο Νίκος Αλεξίου θα παρουσιαστεί με μία επιλογή έργων του από τα "χωρικά χειροτεχνήματα" χαρτοκοπτικής, από τις εκτυπώσεις σε χαρτί με τα σχεδιαστικά αναπτύγματα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα από το ψηφιδωτό δάπεδο της Μονής Ιβήρων (ελληνική συμμετοχή στην 52η μπιενάλε της Βενετίας το 2007), καθώς και επιλογή σχεδίων από τη σειρά Barsky.
Ο Νίκος Αλεξίου υπήρξε ένας από τους πλέον εμβληματικούς και πολυσχιδείς εικαστικούς δημιουργούς, που ασκήθηκε σε τρόπους δημιουργίας έργου παρμένους από την παράδοση, αλλά και από την πλέον σύγχρονη αντίληψη της εικαστικής πράξης. Η μοναδική ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας και του έργου του τον καθιστούν μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές παρουσίες του καιρού μας.


Ο Νίκος Τριανταφύλλου, γνωστός από τις ρυθμικές σχεδιαστικές δομές αφήγησης και τις σκηνογραφικές ζωγραφικές του εκτυπώσεις, αυτή τη φορά θα παρουσιάσει σχέδια με μελάνη, στα οποία υπαινίσσεται ψιθύρους συνομιλίας ανάμεσα σε σχεδόν άυλες μορφές. Πρόκειται για ανιχνεύσεις στην έννοια κάλλος με την αρχαία σημασία της λέξης, καθώς και στην "απόλυτη ερωτική συνθήκη", όπως αυτή παρουσιάζεται στο λόγο της Διοτίμας στο Συμπόσιο του Πλάτωνα.

No comments:

Post a Comment