Παλαιότερες Εκθέσεις | Δράσις - Αντίδρασις / Λιζέττα Βασιλειάδη, Δελίνα Βασιλειάδη


Δράσις - Αντίδρασις

Λιζέττα Βασιλειάδη, Δελίνα Βασιλειάδη

Εγκαίνια Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, 19.00 – 22.00

Λιζέττα Βασιλειάδη  

Πάντοτε μας εξέπληττε ο ιδιαίτερος κόσμος  της  Λιζέττας  Βασιλειάδη.  Όχι μόνο γιατί ο πίνακας, αντιρρεαλιστικός  και ατμοσφαιρικός, είναι το θέατρο δρώμενων που δύσκολα μπορείς  να τα χαρακτηρίσεις και να εννοήσεις τη σημασία τους, αλλά γιατί από τότε που η καλλιτέχνης τον προσδιόρισε, έχει συνέπεια και συνέχεια που επιβάλλονται  και προβληματίζουν.

  Η εικόνα της Βασιλειάδη έρχεται σε μας τέλεια και πειστική σαν να έχει προγραμματιστεί, γνωρίζουμε ωστόσο πως η καλλιτέχνης δεν προσχεδιάζει τους πίνακες της, απεναντίας αφήνει το χέρι να εκφραστεί ελεύθερα με πλατιές πινελιές με χρώμα που τρέχει, δημιουργώντας  ματιέρες  σε trompe-l’oeil. Ο αυτοματισμός αυτός είναι φυσικά απόλυτα ελεγμένος. Η συμβολή του τυχαίου είναι σημαντική. Και μάλιστα όταν η καλλιτέχνης  ξέρει τόσο καλά να επεμβαίνει και να επωφελείται από τις ευτυχείς  συγκυρίες του. Θα πρέπει να φτάνει μια στιγμή που η καλλιτέχνης ρωτάει την εικόνα της, την αποκρυπτογραφεί, δέχεται τα ερεθίσματα της, συνδιαλέγεται  μαζί της  μέχρι που να καταλήξει σε αυτό το μαγικό παλίμψηστο που είναι η τελική μορφή του έργου της.

ΕΥΡΥΔΙΚΗ TRICHON - ΜΙΛΣΑΝΗ

Για περισσότερες πληροφορίες:  www.lizetavasiliadi.gr

Δελίνα Βασιλειάδη 

Οργάζεται το χρώμα στις δημιουργίες της Δελίνας Βασιλειάδη, καθώς η ιδιαίτερα παλμική, ρυθμική, εικαστική χειρονομία της το μετουσιώνει σε καταλύτη ενέργειας.

Ενστικτωδώς βιωμένο, το κάθε έργο της ζωγράφου πλάθεται αυτοδύναμα ως προς τη σύνθεσή του, χάρη στην κοσμική-μεταφυσική ενέργεια, από την οποία είναι διαπερασμένο. Και, όντως επισημαίνουμε εδώ, εκείνη την ενέργεια που ορίζει ότι πνεύμα και ύλη δεν αποτελούν παρά δύο διαφορετικές όψεις μιας και της αυτής υπέρτατης αλήθειας.

Απόηχοι αυτής, ακριβώς, της ταυτισμένης με την υπέρτατη αλήθεια ενέργειας, τα έργα της Δελίνας αναπνέουν, κινούνται, πάλλονται, περιστρέφονται,  μεταλλάσσονται εκ των ένδον, ενεργοποιούνται αδιάλειπτα στο μεταίχμιο χώρου-χρόνου, για να ορίσουν έναν, σε διαρκή κίνηση και ετοιμότητα, ατμοσφαιρικό χώρο. Ένα μικρόκοσμο όπου, κατ’ εικόνα και ομοίωση του μακρόκοσμου, συλλαμβάνονται και ενεργοποιούνται μύριες όσες καταστάσεις, διεργασίες, αναπλάσεις, μετουσιώσεις με έναν μεταφυσικό-ποιητικό σε υφή και σε αίσθηση ρυθμό.                                   

 Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός

  Για περισσότερες πληροφορίες:  www.Delinavasiliadi.gr

 

Διάρκεια έως 12 Δεκεμβρίου 2015

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

 

 

No comments:

Post a Comment